Är det miljövänligt att närhandla mat?

Allteftersom internet beblandas med vår vardag desto mer förändras vår livsstil och för många är det en fantastisk hjälp för att spara tid, hitta information och göra livet, både i hemmet och på jobbet, allmänt lite lättare. Man kan boka biljetter och resor, man kan köpa prylar, man kan hitta nyheter eller roliga videor och man kan se på film och lyssna på radio, för att bara nämna några få användningsområden.

Grocery shoppingAtt handla mat över nätet har också börjat bli en realitet i det svenska vardagslivet och det blir alltmer populärt landet över. Då stationära datorer ersatts av notebooks och mobiler och tillgången till nätet i princip finns överallt kan man nu beställa mat på tåget eller i bilen och man behöver inte oroa sig för att man kanske inte har tid att handla längre. Det sparar också på ryggen för många då det kan bli riktigt påfrestande att ständigt bära på tunga matkassar.

Så påverkar denna nya trend vår miljö? Är detta ett bra eller dåligt val för dem som vill ha en hållbar livsstil? Enligt forskarstuderande på CESC Miriam Börjesson Rivera finns det två sidor av internethandlandet och beroende på situation, så kan det både ha en positiv eller negativ påverkan på miljön. Lever man ganska långt ifrån närmaste livsmedelsbutik kan man genom att beställa mat samtidigt som sina grannar spara på flera bilresor, vilket i sin tur är ett miljövänligt alternativt. Om man å andra sidan lever nära och lika gärna hade kunnat gå har man lagt på en extra resa med tillhörande avgasutsläpp som är fullkomligt onödig. Framförallt i storstäderna finns det ofta butiker på nära håll, men paradoxalt är det just där internethandlandet ökat mest.

Det är bra att uppmuntra de stora livsmedelskedjorna att planera samåk i dessa fall, liksom att informera sina kunder om fördelarna med att gå till den fysiska butiken när man ändå befinner sig nära till hands. Trots allt så är det en helt annan sak att kunna se, hålla och lukta på sina matvaror innan man köper dem.